A japán kormányfő szerint elődjének gazdaságpolitikai lépései nem elegek a fenntartható gazdaság megteremtéséhez

Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnök gazdaságpolitikai lépései – noha hatalmas költségvetési és pénzügyi ösztönzőkből állnak – nem elégségesek a fenntartható gazdaság megteremtéséhez – jelentette ki kedden Kisida Fumió jelenlegi kormányfő a davosi Világgazdasági Fórumon videokapcsolaton keresztül elmondott beszédében.

 Kisida – megfogalmazása szerint – az „új kapitalizmus” mottójú gazdaságpolitikájával a gazdasági növekedés és vagyonelosztás hatékony körforgását szeretné megteremteni.
    A japán pénzügyminisztérium decemberben közölte: a becsültnél is nagyobb mértékben csökkent a hazai gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben, mert a globális ellátási láncok zavarai miatt visszaesett az export, a fogyasztók vásárlási hajlandóságát pedig visszafogta a koronavírus-járvány. A szeptember végével záródott három hónapban szezonális kiigazítással számolva 0,9 százalékkal csökkent a hazai össztermék (GDP) reálértéken, az előző három hónaphoz képest. Éves szinten 3,6 százalékkal esett vissza a japán gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben.
    A japán kormányfő hétfőn, a tokiói parlament alsóházában szintén „a kapitalizmus új formájáról” beszélt. Azt ígérte, hogy a tavasszal átfogó tervet mutat be és ebben részletezi majd mit is jelent az új típusú kapitalizmus politikája. A Japan Times című lap tudósítása szerint a kormányfő célként a gazdaság fellendítését jelölte meg.

„Kisida arra figyelmeztetett, hogy a neoliberalizmus – amely a laza (gazdasági) szabályozást és a szabadpiacot hangsúlyozza – a gazdagok és a szegények, a város és a vidék közötti egyenlőtlenségek elmélyítéséhez vezetett, és ezzel ingatagabb társadalmi stabilitást idézett elő” – idézte a Japan Times a kormányfőt.
Kisida Fumió a parlamenti beszédben azt is kiemelte, hogy „a kapitalizmus negatív vonásai a klímaváltozás problémáiban sűrűsödnek.”

„Ez a legnagyobb témakör, amelyet az új kapitalizmus megvalósításával meg kell oldani” – tette hozzá.
A japán kormányfő egyébként a koronavírus-járvány elleni védekezésről és Japán külpolitikájáról is szólt.

Forrás: MTI

Ajánlott bejegyzések