A japán orvostudományi egyetemek próbálják helyrehozni a nyáron napvilágot látott diszkriminációs botrányt

A 2018 nyarán kirobbant japán egyetemi botrány után próbálják helyrehozni a japán egyetemek a korábban elkövetett hibáikat.

Körülbelül száz, korábban becsapott felvételiző kezdheti meg tanulmányait jövőre a tokiói orvostudományi egyetemen, amelyről idén nyáron kiderült, hogy éveken át manipulálta a felvételi pontszámokat, a nőkét csökkentve, egyes férfiakét pedig megemelve, hogy inkább az utóbbiak jussanak be az intézménybe.

A szerdai bejelentés nyomán 101 diák, köztük sok nő kezdheti meg tanulmányait az egyetemen a következő tanévtől, amennyiben szeretne az egyetemre járni. Az egyetem azoknak a felvételizőknek ajánlotta fel ez a lehetőséget, akik 2017-ben és 2018-ban a pontszámaik manipulálása miatt nem jutottak be az intézménybe. Ez tavalyról 32, idénről 69 jelentkezőt jelent.

“Értesültünk róla, hogy nem megfelelő módon jártunk el a felvételi vizsgák alatt. Őszintén bocsánatot kérünk minden érintettől” – húzta alá Hajasi Jukiko, az intézmény történetének első női elnöke, akit a nyári botrány után választottak meg az egyetem élére.

A pontszámcsökkentés gyakorlatát az egyetem vezetőinek megvesztegetése ügyében kirobbant botrány nyomán elrendelt belső vizsgálat fedte fel. Kiderült, hogy az intézmény korábbi vezetői az elmúlt több mint tíz évben minden női felvételiző esetében csökkentették a pontszámot és azon férfiak esetében is, akik már negyedik alkalommal próbálkoztak bejutni.

Az egyetem volt elnökei közül kettő pénzt kapott azoktól a szülőktől, akiknek gyermekei úgy jutottak be az egyetemre, hogy megnövelték pontszámukat. Az egyetemen végzettek gyermekeinek pontszámát is növelték, hogy az intézmény több adományhoz juthasson általuk.

A női jelentkezők pontszámának csökkentését egy belső forrás szerint a gyanúsítottak azzal magyarázták, hogy ily módon akarták megakadályozni az orvoshiányt az egyetemhez kapcsolódó kórházakban, mondván a női orvosok házasságkötés, szülés után elhagyhatják az intézményt vagy hosszabb szabadságra mennek.

A botrány kirobbanása után a japán oktatási tárca elrendelte a szigetország valamennyi orvostudományi egyetemén a felvételi rendszer átfogó vizsgálatát a nemek közötti egyenlőség betartatásának céljából. Eddig országszerte 81 egyetemen tartottak vizsgálatot. Tíz egyetemen találtak hasonló visszaéléseket. Sok helyen olyan embereket vettek fel, akinek családtagja az egyetemen tanult régebben.

A Sova Egyetem a múlt hónapban ismerte el, hogy korábban befolyásolta a jelentkezők pontszámait, a Dzsuntendo Egyetem pedig bejelentette, hogy bizottságot hoz létre a női jelentkezőkkel szembeni állítólagos negatív diszkrimináció kivizsgálására.

Ajánlott bejegyzések