Abe kormányfő megelégelte Japán külföldi zaklatását!

Doma-Miko

Bűnbánó helyett öntudatos Japánt akar Abe Sindzó miniszterelnök, aki megelégelte, hogy a külföld lépten-nyomon bocsánatkérést vár országának „háborús múltjáért”. Japán II. világháborús kapitulációjának évfordulóján a kormányfő beszédéből kihagyta a két évtizede szokásossá vált bűnbánó és bocsánatkérő kifejezéseket.

A rohamosan fegyverkező Kína és Dél-Korea bűntudatkeltéssel lélektani hadviselést folytat Japán ellen. Minden, számukra nem tetsző japán eseményt a „bűnös nép” II. világháborús szerepének tükrében kommentálnak. Szinte naponta szomszédjuk fejére olvassák „háborús múltját”, beismerést és bocsánatkérést követelnek tőle, és újraéledő militarizmusával riogatják a világot. Egyre erősítik a japán emberekre nehezedő lelki nyomást, s a megfelelés kényszere mind szűkebb mozgásteret hagy a diplomáciának.

Abe Shindzó miniszterelnöknek határozottan elege van abból, hogy kormányának szinte naponta bocsánatot kell kérnie a 68 évvel ezelőtt történtekért. Japán II. világháborús kapitulációjának évfordulóján húszéves gyakorlattal szakítva beszédéből egyszerűen kihagyta az ilyenkor szokásos önkorbácsolást, az elődeinél megszokott bűnbánat és sajnálkozás szavait. Véleménye szerint öntudatos Japánra van szükség, amely visszaszerzi régi nagyságát.

Abe hangnemváltását többen szántszándékkal félreértelmezik, holott az államfő béke iránti elkötelezettsége mit sem változott, csupán a külföld lélektani hadviselésének kíván gátat vetni. Hangoztatja, hogy a II. világháború óta Japán az egyik legbékésebb ország, ahol szabadság és demokrácia uralkodik. Nemzetközi síkon az efféle megnyilatkozásai elsősorban a kommunista Kínának szólnak, amely demokrácia, emberi jogok betartása és joguralom szempontjából szöges ellentéte a kapitalista Japánnak.

Japánhoz viszonyítva az aktív katonák száma Kínában közel tízszeres, Dél-Koreában közel háromszoros, a tartalékosok száma Kínában majdnem 14-szeres, Dél-Koreában 55-szörös, a harckocsik száma Kínában 8-szoros, Dél-Koreában közel 3-szoros, és Kína 4-szer több repülővel, ill. 7-szer több hajóval rendelkezik. A többszörös katonai erőfölényben lévő országok vádjai a „militarista Japánnak” egyenesen „bagoly mondja verébnek”.

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések