Egyszerű trükkel termesztenek kockadinnyét Japánban

Zentsuji városból az idén is megkezdték a híres, kocka alakú dinnyék piacra szállítását. Ezeket az inkább díszül, mint fogyasztható gyümölcsként számon tartott dinnyéket néhány helyi gazda termeszti. Jó üzlet!

 

A gyümölcsök széltükben-hosszukban 18 centiméteresek és nem igazán alkalmasak fogyasztásra. A gömb alakú dinnyék sokkal érettebbek, ízletesebbek. A kockaalakúnak szánt gyümölcsöt egy szögletes műanyagformába helyezik, amely arra kényszeríti, hogy felvegye annak alakját. A növekedését korlátozó forma a napfényt és a meleget átengedi, nem gátolja meg az érést.

Miért veszik mégis az emberek ezt a különleges dinnyét? Elsősorban, mert státusszimbólum. Ritka és értékes ajándék, még ha nem is finom. Japánban az átlagdinnye ára mérettől függően 3.000 és 4.500 forint körül van. Ám a szögletes ritkaságot 10 ezer jenért (kb. 26 ezer forintért) lehet megkapni az áruházakban és a zöldségeseknél.

 A japán szögletes dinnye külföldön is keresett. Kanadából az idén több mint „100 négyzetméternyi” kockadinnyét rendeltek meg.
Az első szögletes dinnye mintegy 40 évvel ezelőtt készült. Idén június közepéig mintegy 400 darabot termelt hat gazda.

A kocka alakú dinnyék könnyebben szállíthatók és tárolhatók, nem gurulnak el. A ritkaságok termesztői nem ismernek határokat. Sokféle geometriai alakzat felvételére kényszerítik a görögdinnyéket. Kapható náluk például piramis alakú dinnye is.

 

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések