Expressz hír! Négy prefektúrában rendkívüli állapot – Előzmények és utóhatások

Vasárnaptól rendkívüli állapotot hirdetett a japán kormány négy prefektúrában, amelyekben a mutánsok miatt leggyorsabban terjed a koronavírus.   

A japán fertőzöttek száma országosan összesítve közel 550 ezer, a halálesetek száma pedig megközelíti a 10 ezret.  Ennél más ázsiai országok többnyire jobb helyzetben vannak. Japán nem vezetett be szigorú korlátozásokat, ezért március óta a fertőzöttek száma ötszörösére emelkedett, szerdán például egy nap alatt 5.290 új covidos beteget regisztráltak.

Gyorsan tejed a vírus brit mutánsa, elsősorban a fiatalok körében az iskolákban és a hivatalokban. Ennek következtében a kórházak túlterheltek, s ez már az általános orvosi ellátást is akadályozza.
A vírus-tesztelések száma nem elégséges.
Vakcina hiány van, ezért az oltási program más országokhoz képest nagy késésben van. A vakcinákat későn rendelték, a bevizsgálásuk és az engedélyezésük hosszadalmas.

Az oltások február végén kezdődtek, és még a lakosságág 1%-a sem kapta meg a vakcinát. A japán vakcina kifejlesztése csak kezdeti stádiumban van. Komoly aggodalomra ad okot a fertőzöttek számának hirtelen növekedése. Az ellátásukhoz nincs elegendő egészségügyi dolgozó, s emiatt tovább lassulhat az oltás menete.

Rendkívüli állapotot hirdetett a japán kormány vasárnaptól Tokió, Oszaka, Kyoto és Hyogo prefektúrákban. Ezeken a területeken terjed legaggasztóbban a vírus. E négy prefektúrában él Japán 126 milliós lakosságának negyede.
A 17 napos vészhelyzet május 11-én, a közelgő aranyhét ünnep után ér véget.

Addig zárva tartanak az áruházak, a szórakoztató parkok, a bárok, az italt is árusító éttermek, a színházak és a múzeumok. A hivatalos szervek felkérték az alkoholt nem árusító éttermeket és a tömegközlekedési szolgáltatásokat, hogy lehetőleg korán zárjanak.
Nyitva tarthatnak az iskolák, ám az egyetemeknek vissza kell térniük az online oktatáshoz.

A hivatalos szervek kérik a lakosságot, hogy kerüljék a kirándulásokat, s a munkájukat – ha lehetséges – otthon végezzék, a fertőzések elkerülésére pedig viseljenek maszkot.
A szakértőket aggasztja, hogy a korlátozásba belefáradt emberek egyre kevésbé együttműködőek. Ez okozta a Tokióban, Oszakában és több más nagyvárosban a járvány rohamos terjedését.


Tömött utcák hétvégén (Fotó: Joó M., Inter Japan Press)

A Tokiói Olimpia japán szervezői megerősítették, hogy megrendezik a nyári játékokat július 23 és augusztus 8 között, de közönség nélkül. Nem zárják ki, hogy a járványhelyzet romlása esetén akár el is maradhat az olimpia.

Május közepén várható Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének japán látogatása. A közelgő Tokiói Olimpiáról szólva az elnök kritizálta a japán kormány járványkezelését. A vele folyó tárgyalásokon várhatóan konkrét döntés születik az olimpia sorsáról.

Címlapkép: Rendőrök a Kabuki-chó-ban, Tokió elit-szórekozónegyedében (KYODO)

 

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések