Gigantikus japán energiaterv: napkollektorok!

 napkollektorok

Rövidesen a világ elé tárja Japán a modern energiaellátásra szolgáló gigantikus terveit. Ez szerint 2030-ig bezárólag minden épület tetejére napkollektorokat kell szerelni. Ez a napenergia maximális kihasználását jelentené.

Ehhez a megoldáshoz minden bizonnyal ösztönzést adott a közel három hónapja húzódó atomkrízis. A fukushimai atomerőmű egyelőre megállíthatatlan sugárzása, a környezetet ért sugárzás és nem utolsósorban a folyamatos tüntetések arra kényszeritették a japán kormányt, hogy mielőbb és komolyan foglalkozzék a megújuló energiaforrások felhasználásával.

A japán háztartásokban már évek óta használnak napkollektorokat. A készülékek a lakóházak tetejére szerelve, vagy az erkélyre állítva termelik meg egy-egy háztartás szerényebb áramszükségletét. A Tepco (Tokiói Elektromos Művek) a fogyasztótól megvásárolja a fölösen termelt áramot, így tulajdonképpen a vállalkozó szellemű beruházó jól is járhatna, ha a készülék ára nem lenne borsos. Ám a több mint 4 millió forintos beruházás csak 20 év után térülne meg, éppen a kollektor jótállásának lejártát követően. Vagyis rövidesen vehet egy újat, és kezdheti az egészet elölről.
A házi kollektorok tulajdonosai csak a katasztrófát követő áramszünetekben jártak jól, náluk mindig éghetett a villany!

A japán gyakorlatot tekintve az elmés feltalálók között rövidesen beindul a verseny a minél olcsóbb és gazdaságosabb kollektorok megalkotására. A kormány valószínűleg anyagi hozzájárulással is ösztönözni fogja a lakosokat, hogy mielőbb kivonhassa a forgalomból a félszáznál is több, veszélyt jelentő atomerőművét.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin 

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/kan-naoto-az-atomtervet-feladjuk/
http://interjapanmagazin.com/robbanaskozeli-allapot-volt-az-atomeromuben/

http://interjapanmagazin.com/atomellenes-tuntetes-tokioban/

http://interjapanmagazin.com/mar-a-negyedik-atomeromu-hibasodott-meg-japanban/

http://interjapanmagazin.com/nyari-aramvalsag-japanban/

Ajánlott bejegyzések