Japán újévi készülődés

 

Az év végi és újévi hagyományok minden országban eltérőek. A japánok a következőképpen készülnek az újévre:

  1. Az egész házat kitakarítják

1

Nem egy szokásos takarításról van szó, hanem szó szerint a pincétől a padlásig minden szögletet megtisztítanak. A sintó vallásban létezik a Toshigami (年神様),  nevű Isten aki évente egyszer, újévkor jön el hozzánk és jólétet hoz. A Toshigamit illik tiszta házban fogadni.

  1. Újévi üdvözlőlapokat (年賀状, nengajo) küldenek

2

Minden év végén az erre a célra készített lapokat küldenek a barátoknak, ismerősöknek, üzletfeleknek. A lapokra általában a tizenkét kínai állatövi jegy közül az aktuális új évi állat rajzát (patkány, bivaly, tigris, nyúl, sárkány, kígyó, ló, kecske, majom, kakas, kutya, disznó) és jókívánságokat nyomtatnak. Illik néhány személyes mondatot kézzel is ráírni.

  1. Újévi ételeket, azaz osechi ryorit (御節料理) készítenek

3

Az osechi ryori a japán újévi ételek összefoglaló neve, melyeket erre a célra készített lakkozott dobozokban tálalnak fel. Az oszechi ryori számtalan ételfajtát tartalmazhat, a leggyakoribbak a következők:

– Datemaki (伊達巻, édes feltekert omlett) – Kuromame (黒豆, feketebab) – Kazunoko (数の子, hering) – Tazukuri(作り, édes szójaszószos szardínia) – Kamaboko (蒲鉾いくらのせ, halsütemény) – Namasu (紅白なます, retek és sárgarépa saláta) – Kobumaki (昆布巻き, tengeri növény tekercs) – Kuri kinton (栗きんとん, gesztenyés-édesburgonyás desszert) – Renkon-no netsuke (レンコンの煮付け, sült lótuszgyökér) – Chikuzenni ( 筑前煮, párolt csirke és zöldségek)

  1. Kagami mochit készítenek

4b

A mocha a főtt rizs összepréselésével készül. A kagami mochi (鏡餅) alján egy nagy kerek mocha van, ezen egy kiseeb mochi, a tetején pedig egy kis japán narancs. Egy sanpónak nevezett (三宝) állványon áll.

  1. Előkészítik a kadomatsut ()

kadomatsu

A kadomatsu egy átlósan elvágott bambusz, melyet körben feldíszítenek. Ezt ház bejáratához helyezik. A hiedelm szerint ha nincsen kitéve kadomatsu, akkor a Toshigama Sama (isten) nem fog eljönni hozzánk.

  1. Előkészítik a shimekazarit (しめ飾り)

6

A shimekazari rizsszalmából készített dísz. Ez jelzi a Toshigama Samának, hogy a ház készen áll a fogadására.

  1. Toshikoshi szobát (年越しそば)esznek

7

A toshikoshi szobát szilveszter napján eszik. A hosszú tészta a hosszú életet jelképezi.

  1. TV-t néznek

8

Szilveszter napján a legnépszerűbb műsor a Kouhaku Uta Gassen (紅白歌合戦). Ez egy zenei program, ahol a résztvevőket két csoportra osztják, és a zsűri illetve a nézők szavaznak, hogy melyik csapat volt a jobb.

  1. Meghallgatják a Jyoya-no kane-t (除夜の鐘)

9

A jyoya-no kane az a harang, amit szilveszter éjszakáján 108-szor kongatnak meg, mert úgy tartják, hogy 108 földi vágy van, ami megakadályozza az embert a megvilágosodásban

Ajánlott bejegyzések