Lékó Eszter: Tokugawa, a legnevesebb sógun

 Bár több mint 150 éve nincsenek már japán sógunok, ezt megelőzően nagyon is léteztek.

Hogy kik is voltak ők? Kezdetben a császár kezében volt a hatalom, ő irányította egész Japánt. Hatalmas tisztelet övezte és rendkívül nagy tekintélye volt. Azonban az évek múlásával megváltozott a szerepe. A sógunok kora 1192-ben kezdődött el és egészen 1867-ig tartott. Sógunnak nevezték az éppen aktuális katonai főparancsnokot, aki a császár helyett rendelkezett a teljes hatalommal. Tehát, a császárság megmaradt, viszont a politikai hatalom a sógun kezébe került.

Aki jártas a japán történelemben, annak ismerősen csenghet Tokugawa neve, aki maga is sógun volt. A mai napig őt tartják a legjelentősebb sógunnak. Életútja 1542-től, születésétől kezdve igen kalandos volt, tele szenvedéssel és dicsőséggel. A hatalomra jutása hosszú időbe telt, de türelmes volt. 1600-ban kitartása és türelme elnyerte méltó jutalmát. Egy győztes harc még közelebb emelte őt a sóguni méltósághoz. Végül 1603-ban kapta meg a császártól ezt a rangot és udvarát Edóban (ma Tokió) építette ki. Tokugawa leyasu a császár nevében kormányzott egészen haláláig és dinasztiája, az őt követő Tokugawa sógunok még 250 évig. Bár gyakran negatív jelzőkkel illetik, mert a kereszténységet elutasította, azonban az uralmuk alatt a gazdaság fejlődött, erősödött és Japánt elkerülték a háborúk.

Képtalálat a következőre: „tokugawa ieyasu”

                                                                            Korabeli festmény Tokugawa Ieyasu sógunról

 

Tokugawa története alapján az ausztráliai születésű, Nobel-díjas James Clavell 1975-ben írta meg A sógun c. könyvét, mely azt mutatja be, hogy Tokugawa hogyan jutott el a sógun címig. Mindezt egy John Blackthorne nevezetű angol navigátor szemszögéből mutatja be nekünk az író, aki társaival együtt felfedezésre indult, de hajótörést szenvedtek és a japánok fogságába estek.

 James Clavell könyve igen nagy sikert aratott. 1990-re közel 15 millió példányt adtak el. A nagy népszerűségének köszönhető, hogy a könyv alapján 1980-ban filmsorozatot készítettek belőle Mifune Toshiro főszereplésével, aki szintén remekelt. 1981-ben 3-3 Golden Globe és Emmy díjat nyert.

Még Japánban pár hónappal az amerikai premier után vetítették a filmet, addig Európában majd 2 évet kellett várni rá.

Képtalálat a következőre: „mifune a shogun”
Mifune Tosiró színész Tokugawa megtestesítője a Sógun c. filmben

 

Magyarországon 1987 tavaszán jelent meg a film, melyet a Magyar Televízió kedd esténkét sugárzott. Egy rész 50 perces volt. Az érdekessége az volt, hogy a japán párbeszédet egyáltalán nem fordították le és ezáltal nem is szinkronizálták. A gyártó szerint ezzel azt akarták elérni, hogy a nézők teljes mértékben tudjanak azonosulni Blackthorne személyével, hiszen a történetben ő sem értette a japán beszédet. Magyarországon is nagy sikere volt a sorozatnak, nem csak azért, mert ritkaságnak számított az ázsiai film, hanem azért is mert hallhattak és tanulhattak is japán szavakat. Az interneten számtalan vélemény olvasható, sokan gyermekkoruk kedvenc sorozataként emlékeznek vissza rá, és vannak, akik a mai napig újra és újra megnézik. Mások szerint a film megfelel egy alapfokú japán nyelvtanfolyamnak.

Egyes források szerint egy újabb Sógun-tévésorozatot szeretnének készíteni, ugyancsak Clavell könyve alapján, de más szemszögből. Ha tényleg igazak a hírek, akkor pár éven belül újabb érdekfeszítő sorozattal bővül a televíziós csatornák tárháza.

Ajánlott bejegyzések