Magyar séf Japánban

Moldován Viktor egy Borsod megyei Kurityán nevezetű faluban nőtt fel és most az egyik leghíresebb külföldön üzemeltetett magyar étterem séfje.

Magyarországon a Gerbeaud-ban és az Onyx konyhájában dolgozott, munkája során sok emberrel ismerkedett meg és ennek eredménye lett egy felkérés, ugyan is kiderült, hogy kellene Tokióba a nagykövetségre egy ember. Így lett a Tokiói Magyar Nagykövetség séfje.

„Én soha nem szerettem volna külföldön dolgozni, ami viszont megtetszett, hogy egy követség az egy kis Magyarország, de mégis Tokióban. Megvan az, hogy külföldön dolgozom, mégis Magyarországon és Magyarországnak…Öt éven keresztül dolgoztam a nagykövetségen, és engem eléggé megfogott az ottani munka kapcsán, hogy egy ennyire más gasztronómiával rendelkező világban én Magyarországot, és a magyar gasztronómiát képviselhetem.” – nyilatkozta a chefpincer.hu oldalnak.

Nem hosszabbította meg a szerződését a követségnél, de Japánban maradt a családjával együtt és jelenleg Hokkaido szigetének egyik kisvárosában dolgozik. Obihiro nem mondható központi helynek, de itt is nagy sikernek örvend a magyar konyha. A kisvárosnak számító Obihiro Japán egyik legfontosabb agrárterülete, innen származnak az ország legjobb sajtjai, húsai és zöldségei, így tehát ideális hely egy magyar étteremnek, hiszen jól tudjuk, hogy a magyar konyha ízvilágában nagyon gazdag.

A séf arról is beszélt, hogy mit tapasztal Japánban.

„Itt teljesen mások a viszonyok, mint Magyarországon. Nem probléma étteremben étkezni, az itteni anyagi lehetőségekhez mérten tulajdonképpen fillérekért lehet enni. Óriási spektruma van a lehetőségeknek, az egyszerű street food-tól a fine dining-ig. De egytől egyig minőségi, még az utcán kapható ramen is olyan, amit Magyarországon soha nem fog senki enni.

Japánban étterembe járni nem egy nagy dolog. Az emberek nem is igazán főznek otthon, sőt, van, akinek nincs konyhája sem. Tulajdonképpen csak nagyon ritka alkalomkor szánják rá magukat otthon ételt készíteni, egyszerűbb lemenni, és az első helyen jóllakni. Ketté kell venni a dolgot, mert az étterembe járás itt lehet csak simán étkezés, ami mindennapos, normális dolog, a másik a gasztronómia. Itt is van olyan réteg, aki ez iránt érdeklődik, sőt, érti is a magas szintű kulináris élvezetet” – mondta Moldován Viktor. Illetve arról is beszélt, hogy mennyire különbözik a japán emberek hozzáállása mindenhez.

„Nagyon fontos itt a tisztelet. Ezért működik másként minden, mert tisztelik a tradíciókat, az ételeket, és egymás munkáját is.”

Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések