Orbán Viktor és Kouichi Kawasaki személyesen avatták fel az új japán-magyar butadién üzemet

JSR MOL JSRMOL kép

A magyar vegyipar újraélesztése japán tőkerészvétellel történik. Tiszaújvárosban átadták a TVK Zrt. tulajdonában lévő butadién-kinyerő alapanyag-előállító üzemet. A Tiszai Vegyi Kombinát Zrt. 2015. augusztus 1-től MOL Petrolkémia Zrt. néven folytatja működését, a Mol-csoport százszázalékos tulajdonú leánycégeként.

A butadién üzem ünnepélyes avatásával egyszerre rakták le az új mű (szintetikus) – gumigyár (Solution Styrene-Butadiene Rubber, SSBR) alapkövét is, amely egyben Magyarország első ilyen gyára illetve a MOL és a japán JSR Corporation (Japan Synthetic Rubber Corporation) közös vállalatának, a JSR MOL Synthetic Rubber Zrt.-nek a beruházása.

A történet 2013-ban indult, amikor a MOL és a JSR között megállapodás született, mely szerint 2017-ig, közösen szintetikus gumigyártó üzemet hoznak létre (60 ezer tonna éves kapacitás, 70 milliárdos beruházás-költségvetés, több mint 100 munkahely). A beruházás jelentőségét mutatja, hogy az erre a célra alapított, 51 százalékban japán, 49 százalékban magyar tulajdonban lévő cég létrehozását személyesen jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök úr Tokióban, egyúttal köszönetét fejezve ki a japán befektetők felé. Egyéb fontos események is történtek a találkozón. A magyar miniszterelnök kinyilvánította, hogy Magyarország stratégiai partnerként számít Japánra, a magyar kormányzat célja, hogy minél több japán befektető telepedjen le Magyarországon. Abe Sindzó kormányfővel folytatott tárgyalása után elhangzott az is, hogy a magyarországi japán befektetések értéke 3,5 milliárd euró, a külkereskedelmi mérleg pedig folyamatosan javul. Üdvözölte továbbá, hogy Japán a stabilitása érdekében aktívabb tevékenységet fog folytatni a nemzetközi politikában. A sajtótájékoztatón Abe Sindzó miniszterelnök úr szintén a japán-magyar gazdasági együttműködés fontosságát hangsúlyozta, kiemelve ennek jelentőségét. Reményét fejezte ki, hogy tovább fejlődnek a gazdasági kapcsolatok nemcsak Magyarországgal, hanem a visegrádi 4-ekkel (Lengyelország, Csehország, Magyarország és Szlovákia) is. A találkozón Japán és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodás minél előbbi, jó feltételekkel való megvalósulásának elősegítésében is megállapodtak.

A JSR multi-vállalatnak kb. 5500 alkalmazottja van világszerte. Vezető alapanyaggyártó a csúcstechnológiai piacokon. Székhelye Tokióban található, üzemeket, irodákat működtet Európában, az USA-ban, Kínában, Tajvanon, Dél‐Koreában, Szingapúrban és Thaiföldön. A JSR keresi az együttműködés lehetőségét különböző iparágak vezető fejlesztőivel, ide értve az élettudományokat, az energiatárolást, a szintetikus gumi-, elektronikai- és optikai termékek gyártását.

Mivel a legkorszerűbb japán technológiai innovációról van szó, a közös vállalat fejleszteni fogja a magyar vegyipar, ezen belül a MOL tudásbázisát. A világszínvonalú gyártási technológia a német BASF cég licencén alapul. Ez a termék az egyik leginnovatívabb alapanyaga a biztonságos és üzemanyag-hatékony gumiabroncsoknak. Az sztirol butadién gumi (S-SBR), szintetikus gumi. A butadién a műgumi gyártás legfontosabb alapanyaga, ami pedig a gumiabroncs-gyártáshoz van használva. Gyártása környezetkímélő, zárt rendszerű, káros anyag nem kerül ki. Eredményeként 61%-kal csökken a gázfelhasználás, ami 42 ezer tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást évente. Az alapanyagot a szomszédban épülő gumigyárban dolgozzák majd fel. Az alapanyag-termék speciális szerkezete biztosítja a gazdaságosságot. A kevesebb üzemanyag fogyasztást igénylő autógumik meghatározó alapanyaga, nedves felületen kiválóan tapadnak, ezért az irántuk való kereslet várhatóan növekedni fog. A butadién jövedelmezősége nagyobb, mint a polimereké. A gumik üzemanyag-hatékonyság szerint történő osztályozása Japánban, Dél-Koreában és Európában terjedt el idáig.

A Mol csoport által biztosított alapanyag garantálja a vegyes vállalat számára a hosszú távú nyersanyagellátás biztonságát. Ezen beruházás miatt csökken Magyarország importfüggősége. A magyar GDP 1,4 százalékát adó MOL csoport célja, hogy a hazánkban működő gumiabroncsgyártók partnerévé váljon, illetve a hazai beszállítói lánc megerősödjön. Az előzetes piackutatás felmérte, hogy a térségben megvannak a partnerek. Alapanyag beszállítója lehet pl. a kazincbarcikai BorsodChem-nek, a nyiregyházi Continental-nak. Szóba jöhetnek még az elég közel lévő, könnyen megközelíthető nyugat- európai valamint a kelet-közép-európai, oroszországi és törökországi piacok, amely országokban a gumigyártás növekedése várható.

A 2013-ban beinduló, 35 milliárd forintos költségvetésű butadién gyár felépítése során 12 km hosszú csőrendszert építettek ki, a legnagyobb kolonna berendezés 68 méter hosszúságú, 166 tonna tömegű lett. 10 kolonnát gyártottak a Zala megyében működő, nagykanizsai DKG-nál és a pozsonyi SAM-nál.

Az átadott üzem 32 új munkahelyet, a kivitelezés pedig több száz munkahelyet hozott létre. Évi 130 000 tonna butadiént állít elő. Évi 6-10 milliárd forinttal növelheti a Mol csoport eredményét. A tiszaújvárosi üzemben mintegy 5 millió autógumi-abroncs előállításához szükséges butadiént állítanak elő évente.

A két beruházás százmilliárd forintos nagyságrendű, Közép-Európa egyik legnagyobb ipari fejlesztésének számít.

JSR MOL 2 kép

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Részletek a leközölt avatóbeszédekből:
„Tisztelettel köszöntöm Hernádi Zsoltot, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatóját, Koicsi Kavaszaki urat, a JSR Corporation petrolkémiai üzletágának vezetőjét, valamint Junicsi Koszuge urat, Japán magyarországi nagykövetét. Köszöntöm a helyi üzem vezetőit, és köszöntöm az itt dolgozó munkásokat is. Két éve tettük le az alapkövet…
Alapos előkészítés után, két év tárgyalást követően jött létre egy megállapodás a vezérigazgató úr által vezetett japán vállalat és a Hernádi Zsolt által vezetett MOL között. Ezt a megállapodást, mármint ennek a tényét 2013-ban Japánban, Tokióban jelenthettem be, és örülök annak, hogy két év elteltével ma itt állhatunk….
Ma már nincs vita az Európai Unióban afelől, hogy az Európai Unió növekedési központja a következő években, sőt valószínűleg az egész évtizedben Közép-Európában lesz.
A magyar cégek soha nem látott lehetőség kapujában állnak: a kormány támogatja őket abban, hogy világcégekké nőjenek….
Azt hiszem, hogy japán barátaink sokat tudnának beszélni nekünk arról, hogy mekkora stabilitást jelent egy ország gazdaságának, amikor iparát hazai tulajdonban lévő, egymást segítő vállalatok hálózata szövi át. Arról viszont mi tudnánk nekik sokat mesélni, hogy mit jelent, amikor szinte az egyik pillanatról a másikra kihúzzák egy ország alól ennek a hálózatnak a tekintélyes részét. Márpedig velünk, magyarokkal ez történt a rendszerváltás idején, amikor sorra kerültek eladásra vagy zárták be a kapuikat nemzeti iparcégeink. Pedig voltak olyan ágazatok, amelyekben a világ élvonalába tartoztunk….
Egy gazdaság akkor stabil, vagy úgy is mondhatnám, akkor válságálló, és akkor tud hosszabb távon is növekedni, hogyha az erejét egyszerre adják nagy nemzetközi vállalatok és nemzeti vállalatok….
Ez az új butadiénüzem amellett, hogy évi több milliárd forinttal növeli majd a társaság bevételét, arra is képes lesz, hogy az összes Magyarországon működő gépjárműabroncs-gyárat ellássa a szükséges alapanyaggal….
Arra törekszünk, hogy a világvállalatok a beszállító láncokon keresztül kapcsolódjanak össze a magyar vállalkozásokkal, a duális képzés által pedig a magyar szakképzési rendszerrel.
Magyarország akkor tudja elérni a céljait, ha a magyar vállalatok, a nemzeti iparvállalataink kilépnek a nemzetközi porondra, és akkor tudunk stabil partnerei lenni a nagy nemzetközi vállalatoknak, ha világmárkákat tudunk gyártani….
A MOL nemrég aláírt egy megállapodást a japán JSR Corporationnel. Arról állapodtak meg a két vállalat vezetői, hogy alapítanak egy vegyesvállalatot, amely 2017-re egy több mint száz embernek munkát adó, 60 ezer tonna éves kapacitású szintetikus gumi üzemet fog felépíteni. A vegyesvállalatban a japán barátaink 51 százalékos, míg a MOL 49 százalékos részesedéssel rendelkezik. Kevés olyan nemzet van, tisztelt Nagykövet úr, amellyel a magyar állam támogatott volna egy olyan megállapodást, amelyben mi, magyarok vagyunk kisebbségben, de a japán egy olyan nemzet, amellyel kisebbségi részvényeket tulajdonolva is mi, magyarok szívesen működünk együtt….
Kedves Japán Barátaink! Aki a MOL-lal köt szövetséget, az egyúttal Magyarországgal és a magyar emberekkel köt egy erős és sikerhez vezető szövetséget. Kívánok az egész MOL-nak, különösen a japán befektetőnek, a MOL minden vállalatának és üzemegységének, az ott dolgozó minden embernek az eddigiekhez hasonló sikereket. Kívánom, hogy japán üzlettársukkal vigyék sikerre a most felépítendő új közös üzemet. A viszont látásra: két év múlva ugyanitt. Én itt leszek.” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök úr.

„Európában a környezettudatos fogyasztók miatt folyamatosan nő a kereslet az üzemanyag-hatékony gumiabroncsok iránt, és nagy várakozással tekintenek a tiszaújvárosi beruházás elé.”…„Ez lesz Magyarországon az első műgumi üzem, amit egy japán-magyar vegyesvállalat épít majd fel. Ez egy fontos és ígéretes lépés. Remélem, hogy a JSR és a MOL munkája hozzájárul majd mindkét ország gazdasági fejlődéséhez”…– emelte ki Kouichi Kawasaki, a JSR Corporation ügyvezető igazgatója.

(forrás: Miniszterelnöki Kabinetiroda, MTI, Blomberg)

Ajánlott bejegyzések