Ötletel a miniszter – a vasúttársaság beint

Haneda

Járjon szuperexpressz a reptérre, mondá, de állítólag nem lehet.

Seiji Maehara még csak pár hónapja lett a közlekedési miniszter, és máris remek ötletei vannak. Tokió belföldi reptere, a Haneda, csak alig van kijjebb, mint az a shinkansen remíz, ahova karbantartásra kijárnak a szuperexpresszek Tokió főpályaudvaráról, ráadásul pont irányban van.

Ránézve a térképre, valóban adja magát, hogy az üzemi meneteket szolgáló remízi vágányok meghosszabbításával könnyen ki lehetne vezetni a shinkansent a reptérig. (A kép forrása kimerevített TV adás)

Csakhogy, a Tokaido shinkansen-t üzemeltető JR Tokai – érdekes módon – ellenzi az ötletet, mondván „nem fér be” több vonat a tokiói főpályaudvarra és a bevezető vasútvonalra, mert a szerelvények már így is szoros, kiélezett menetrend szerint közlekednek.

Hát, hiszem is, meg nem is.

Tény, hogy az a 6 vágány, ami Tokyo állomáson rendelkezésre áll az Oszaka és Nagoja felől érkező szuperexpresszek fogadására, és indítására, meglehetősen kevés. Amint kimegy egy vonat, rögtön jön be a helyére egy másik, és csúcsórában bizony 10-15 vonat is indul és érkezik. Ez a szakasz jelenti tehát az egész vonal szűk keresztmetszetét. Nem is véletlen, hogy pár éve megépült „Tokió-Kelenföld” állomás, Shinagawa néven, és bizonyos vonatok alkalmanként csak onnan indulnak, vagy csak odáig közlekednek, így kihagyják a legterheltebb szakaszt. (A kép forrása Google Maps)

Igenám, de a remízbe kiálló vonatoknak akkor is érinteniük kell ezt a terhelt szakaszt, ha nem mennek a reptérig, hanem csak a remízig. Tehát, annyi vonatot, amennyi a remízig megy, simán el lehetne küldeni a reptérig is, ha megépülne párszáz méternyi híd a remíz és a szigeten fekvő reptér között. (Japánban ez nem tétel). Igaz, hogy ezek a vonatok a jelenlegi menetrnedben nem lennének ütemesek, de nagyjából az óránkénti két vonat azért meglenne, és az nem is rossz.

Érdekes módon innen bő ezer kilométerre, a Tokaido-Sanyo shinkansen vonal másik végén, Fukuokában, vannak meghirdetett garázs-menetek, a végállomás (Hakata) és a remíz (Hakata-minami) között. Miért ne lehetne Tokióban is?

Lehet, hogy azért, mert a reptér kiszolgálását (városi kapcsolatát) elsősorban a „Tokyo Monorail” végzi, egy sűrűn járó egysinű vasútvonallal, mely szintén JR érdekeltségű társaság. Egész pontosan a JR „East” érdekeltsége, azaz a feldarabolt egykori államvasút keleti vonalait (ideértve a Tokió elővárost) üzemeltető társaság „van jóban” a Tokyo Monorailt üzemeltető céggel. A shinkansent viszont a JR Central, japán nevén a JR Tokai üzemelteti, az a cég, mely az államvasút egykori vonalai közül a Nagoja-környékieket kapta, valamint a Tokió-Oszaka közötti sinkanszent. A két JR cég pedig egymás „rossz testvérei”, azaz egy tőről fakadnak ugyan, de azért versenyeznek is egymással az utasokért. Emiatt tényleg érdekes a JR Tokai elutasító álláspontja különösen érdekes, hiszen a miniszter javaslatára építve újabb szeletet haraphatna ki Tokió városi-elővárosi forgalmából.

A Haneda reptér bekapcsolása a shinkansen forgalomba nem csak a reptér-Tokió kapcsolatnak tenne jót, de a belföldi légijáratoknak is jó konkurenciát terethetne. A reptér felől érkező vonatok Tokyo állomáson nyilván ugyanúgy viselkednének, mintha csak a remízből érkeznének, hogy beálljanak a forgalomba, tehát Tokyo állomásra beérve és irányt váltva hamar indulnának is Oszaka felé, rendes vonatként, így a reptér a shinkansen vonal összes állomásával közvetlen kapcsolatba kerülhetne.

Jelenleg ez a kapcsolat elég körülményes. A Hanedára vezető „Tokyo monorail” Hamamatsucho állomásról indul ki, ami pont a shinkansen bevezető szakasza (kék-fehér vonal) felett van, de a shinkansennek nincs ott állomása, kell utazni tehát 2-3 megállót a párhuzamos Yamanote vonallal Tokyo-ból vagy Shinagawá-ból. Magyarán a közvetlen reptéri shinkansennel legalább két átszállás megtakarítható lenne a reptérre igyekvő utasoknak.

Ács Balázs
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések