Agyi limfómával kezelik a kalapácsvető olimpiai bajnok Murofushit

A rendkívül ritka rákbetegségnek számító agyi limfómával kezelik Murofushi Koji, a japánok olimpiai és világbajnok kalapácsvetőjét, aki szeptemberig a tokiói olimpia sportigazgatója volt – írta az insidethegames.biz.

Az ötkarikás ügyekben járatos portál értesülése szerint a 46 esztendős sportvezetőt már meg is műtötték és őssejt-átültetésen esik át ebben a hónapban. Agyában tavaly találtak daganatot annak a vizsgálatnak a nyomán, amelyet egy váratlan elesése miatt végeztek el nála.
„A rosszindulatú limfóma olyan betegség, amely százezer emberből egynél fordul elő, és kiváltó oka máig nem ismert” – idézett egy szakembert a portál.
Murofushit, miután megvált a tokiói ötkarikás játékok 2014 óta betöltött sportigazgatói tisztétől, a múlt év szeptemberében a kormányzat által 2015-ben életre hívott Japán Sport Ügynökség élére nevezték ki. Versenyzőként a 2004-es athéni olimpián és a 2011-es atlétikai világbajnokságon aranyérmet nyert. A görög fővárosban a magyar felmenőkkel is rendelkező Murofusi úgy lett olimpiai bajnok, hogy az eredetileg győztes Annus Adriánt doppingvétség miatt kizárták. A 2012-es londoni játékokon a harmadik helyen végzett, a versenyszámban Pars Krisztián diadalmaskodott. A japán kalapácsvető világbajnokságokon ezüst- (2001) és bronzérmet (2003) is szerzett, 1998-ban és 2002-ben pedig Ázsia-bajnokságot nyert.

Forrás: MTI

Ajánlott bejegyzések