Amerika Kínán keresztül képes nyomást gyakorolni Észak-Koreára

Ugrosdy Márton

Az Egyesült Államok alapvetően Kínán keresztül tud nyomást gyakorolni Észak-Koreára, hiszen Kína a kommunista rezsim legfontosabb kereskedelmi partnere – jelentette ki Ugrósdy Márton Amerika-szakértő szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.

    A kutató azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy Észak-Korea immár olyan interkontinentális ballisztikus rakétával is rendelkezhet, amely eléri az Egyesült Államok területét.     Ugrósdy Márton közölte: Kína a szénvásárlások visszafogásával, illetve a kőolajeladásának szűkítésével képes nyomást gyakorolni az észak-koreai rezsimre, ám kérdés, hogy akarja-e ezt.     Kína ugyanis nem nézi jó szemmel, hogy Amerika rakétaelfogó fegyverrendszereket telepít Dél-Koreába, ezért az alku része lehet ezek visszavonása. Annál is inkább, mert az észak-koreai fejlesztések alapvetően a rendszer fennmaradását szolgálják – tette hozzá.

    Donald Trump minden bizonnyal szorgalmazni fogja, hogy a NATO-tagállamok fordítsák GDP-jük 2 százalékát védelmi kiadásokra. Ezt ugyanis ma kevés ország teljesíti – közölte Ugrósdy Márton.


(MTI nyomán)

Ajánlott bejegyzések