Csődöt jelentett és elkelt az Elpida

Csődöt jelentett és elkelt az Elpida

Az év elején csődbejutott chipgyártót a Micron Technology veszi meg 750 millió dollárért.

Eldőlt, a Micron Technology veszi meg a valamikor nagyreményű japán chipgyártót, az Elpidát. A hatalmas gyártó potom pénzért, mindössze 750 millió dollár készpénzért, és 2019-ig kifizetendó 1,75 milliárd dollárért kelt el. A saját tuladonába került Elpidát – annak presztízse mentésére – az új tulajdonos szerződéses chipgyártóként fogja használni. A megállapodás arra is kitér, hogy a Micron anyagi segítséget nyújt az Elphidának az átszervezéséhez.

Az Elpida Memory 1999-ben alakult az NEC és a Hitachi DRAM-gyártási tevékewnységének összevonásával.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/chipgyartok-valsaga/

Chipgyártók válsága

Az Elphida válsága után újabb chipgyártót kerülget a csőd. A tavaly még tízmilliárdos forgalmat bonyolító Renesas Electronics kénytelen elbocsájtani dolgozóinak egyharmadát.

Tíz évvel ezelőtt sokat ígérő vállalkozásnak tűnt a Hitachi és a Mitsubishi chipgyártását egyesítő Renesas Electronics tevékenysége, főleg, mert kiegészült a NEC félvezető technológiájával.

A mikrokontrollerek gyártásában piacvezető cég a szórakoztatóipar és az autógyártás elektrotechnikai berendezéseihez készített chipeket. Ám az utóbbi években megrendelői, a Sony, Panasonic és a Sharp egyre inkább elgyengültek a dél-koreai cégekkel, a Samsunggal és az LC-vel folyó versenyben. Ennek eredményeképpen a Renesas Electronics egyre több hiánnyal zárta az utóbbi éveket.

A jövőben elbocsájtja dolgozóinak egyharmadát, miáltal 12-14 ezer alkalmazott válik munkanélkülivé. Azt is tervezi, hogy a Yamada városban 1400 dolgozóval működő chipgyárát eladja legnagyobb japán chipgyártójának, a TSMC-nek.

A japán chipgyártás alkonyát jelenti az különböző ázsiai és amerikai cégek felfejlődése. Néhány hónapja jelentett csődöt a legnagyobb japán chipgyártó, a Elphida, amelyet valószínűleg az amerikai Micron Technology fog megvásárolni.

Tanaka
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/csodbe-menekul-a-legnagyobb-japan-chipgyarto/

 

Ajánlott bejegyzések