Észak-Korea Japán megtámadásával fenyegetőzik


Válaszul a japán gazdasági szankciókra és az amerikai hadgyakorlatra, Észak-Korea megfenyegette Japánt, hogy hadszíntérré teszi az országot, és elpusztítja a helyi amerikai katonai bázisokat.

Az ellene hozott gazdasági szankciókra és a koreai térségben tartott amerikai hadgyakorlatokra válaszul Phenjan megfenyegette Japánt. A Koreai Munkáspárt lapja, a Rodong Szinmun jóslata szerint a szigetország Phenjan ellenes politikájával előidézi saját pusztulását. Amennyiben Tokió és Washington nem hagy fel „háborús uszításával”, Észak-Korea rakétáival öt japán városra – Tokióra, Oszakára, Jokohamára, Nagojára és Kiotóra – , továbbá a szigetország amerikai katonai bázisaira megtorló csapást fog mérni.

Onodera Itsunori védelmi miniszter jelezte, hogy Japán felkészült az Észak Koreából érkező rakéták kivédésére. Abe Shindzó miniszterelnök ismét kijelentette, hogy a japán kormány mindent megtesz az ország lakosságának védelmében. A Japán-tengeren Aegis-rakétaelhárító rendszerrel felszerelt rombolók cirkálnak, Tokió utcáira pedig Patriot légvédelmi rakétákat telepítettek.

Amerika jelezte, hogy amennyiben Észak-Koreából kilőtt rakéta szárazföld felé tart, úgy azt megsemmisítik, de a tenger felé irányuló rakétákkal nem foglalkoznak. Döntésüket a kilövést követő néhány percen belül kell meghozniuk.

A kommunista rezsim nem takarékoskodott a tőle megszokott sokkoló tettekkel és kijelentésekkel. Megszüntette a Dél-Koreával összekötő „forró drót” kapcsolatot, és felszólította a szomszéd országban tartózkodó külföldieket „még a háború előtt” az ország elhagyására. Elemzők szerint azonban a vörös rezsim kardcsörtetése csak újabb gazdasági segítség megszerzésére irányul. A fegyverkezés kiürítette az ország kasszáját, ismét éhínség dúl, „békítésként” megint jól jönne egy kis nemzetközi segély. (Amiből azután bevált szokás szerint tovább fegyverkezhetne…)

Amennyiben Phenjan beváltja fenyegetéseit, Amerika, Japán és Dél-Korea, valamint szövetségeseik közös erővel fognak véget vetni a mini kommunista katonaállamnak.
H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések