Hamarosan engedhetik az óceánba a fukushimai vizet

A japánok a tervek szerint egy kilométeres csatornát építenek a víz alatt és azon keresztül engedik le az atomerőmű vizét.

Japán miniszterek szerint a terv teljesen biztonságos, mert az egykor szennyezett vizet azóta kezelték és megtisztították, illetve hígítva engedik majd a természetes vízbe. A szomszédos országok, illetve a halászok ennek ellenére nagyon ellenzik a tervet – írja a The Guardian.

A Tokyo Electric Power Co. az engedélyek beszerzése után kezdheti el építeni az egy kilométer hosszú és 2,5 kilométer átmérőjű csatornát. Ezen több ezer köbméter víz fog áthaladni, mely szivattyúzó és szűrű rendszeren fog keresztül menni.

A halászok félnek attól, hogy a hír hallatán újra bizalmatlanok lesznek az emberek és nem fogják megvenni az ott halászott halat. Sokan úgy gondolják, így az elmúlt évben hiába dolgoztak azon, hogy visszaszerezzék az emberek bizalmát és ezzel a vásárlókat is. Akira Ono az erőmű leszerelési vezetője erre vonatkozóan ezt nyilatkozta:

„Alaposan be fogjuk mutatni biztonsági politikánkat és a hírnévkárosodás ellen hozott intézkedéseinket, hogy eloszlassuk a halászattal és más iparágakkal foglalkozó emberek aggodalmait.”

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések