Jövő tavaszra minden japán atomerőmű leáll?

 Jövő tavaszra minden japán atomerőmű leáll?

Nagy a valószínűsége, hogy a japán kormány jövő év tavaszáig kénytelen lesz mind az 54 atomerőművét leállítani. A japán atomerőművek műszaki állapotát legalább 11 havonként kötelező felülvizsgálni. Az üzembeállításához az illetékes kormányhivatal engedélye mellé azonban szükségeltetik a helyi önkormányzaté is.
A fukushimai atomerőmű március 11-én kezdődött kálváriája óta egyetlen önkormányzat sem adott ki új hozzájárulást, hogy a területén atomerőmű működjön.

A fukushimai tapasztalatok arra késztették a japán kormányt, hogy több atomerőműve biztonságát soron kívül felülvizsgálja. Ennek következményeként további erőműveket állítottak le. Jelenleg az 54 atomreaktorból 35 áll, és csak 19 termel áramot. Ez az atomerőművek korábbi termelésének mindössze 36 százalékát biztosítja. A lakosság önkéntes fogyasztáskorlátozásával és a nagyfogyasztók időbeosztásával még ez a mennyiség is fedezi az energiaszükségletet.

Jövő áprilisra a maradék reaktorok felülvizsgálatát is meg kell ejteni, s ha azt követően az önkormányzatok nem járulnak hozzá az újraindításukhoz, a szigetországnak új energiaforrás után kell néznie.
A gazdasági Minisztérium szerint hőerőművek üzemeltetéséhez mintegy 40 milliárd dollár többletköltséggel kell külföldről olajt vagy gázt vásárolni. Ez jelentősen megnöveli a villamos energia fogyasztói árát.
 

Bár a lakosság határozottan kiáll az atomerőművek ellen, elemzők nem tartják lehetetlennek az önkormányzatok „megpuhítását”. Hasonlóra volt már példa.
Végleges megoldásnak a megújuló energiaforrások, a napenergia és szélenergia használata látszik. Egy friss elképzelés szerint két évtized alatt minden japán épület tetejére napkollektort kell szerelni.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin 

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/gigantikus-japan-energiaterv-napkollektorok/
http://interjapanmagazin.com/ensz-vizsgalat-indul-az-atomkatasztrofa-ugyeben/

http://interjapanmagazin.com/tenyleg-leall-a-hamaokai-atomeromu/

http://interjapanmagazin.com/leallitjak-a-tokio-melletti-hamaoka-atomeromuvet/
http://interjapanmagazin.com/mar-a-negyedik-atomeromu-hibasodott-meg-japanban/
http://interjapanmagazin.com/megfekeztek-az-onagawai-atomeromu-szivargasat/

Ajánlott bejegyzések