Kémfotókat küld a gazda tevékenységéről az új észak-koreai táblagép

tablet1

Egy év késéssel sikerült kicsempészni Észak-Korea második generációs táblagépét. Wifi és bluetooth nincs benne, viszont minden műveletről fotót küld a felső vezetésnek.

 

Észak-Korea kormánya „csúcstechnológiával” kedveskedik polgárainak. A három éve piacra dobott első hazai táblagépet, a Samiyont követte annak továbbfejlesztett utódja, a Woolim.

A kínai gyártmányú „modern táblagép” színvonalában és programjaival alkalmazkodik az észak-koreai kormány igényeihez és a hazai állapotokhoz.

Például kiválóan fogható rajta minden országos csatorna. Vagyis a Koreai Központi Televízió, mert ez az egyetlen, ami az ország teljes területén elérhető. A főleg a kormány dicséretéből és irányított politikai hírekből álló adása hétköznap délután 5 órától este 11:10-ig tart, ellenben hétvégén már reggeltől nézhető.

tablet2

A tableten lehet internetezni. Az információra éhes internetfüggők az ország mind a 28 weblapján szörfözhetnek. Máshol nem. Három digitális szótárban lapozhat aki képezni kívánja magát; tanulhat oroszul, kínaiul, sőt, franciául is! A nagy választékban még egy játék is akad, ami megtévesztésig hasonlít az Angry Birds-re. (De állítjuk, nem teljesen az!)

Az elmés szerkezetből kimaradt a Wifi és a bluetooth, cserébe azonban van egy spéci szolgáltatása, ami bőven kárpótolja a csalódott használót. Minden alkalommal, amikor megnyit egy új alkalmazást, a képernyő állapotáról küld egy fotót a Nagy testvérnek. Csak, hogy semmi ne maradjon titokban. Ezeket a fotókat a használó megtekintheti, de akkor se törölheti, ha emiatt megüti a guta.

Az fejlődésben lemaradt kapitalista világ csak egy év késéssel tekinthette meg a sztálinista mini-diktatúra csúcstechnológiáját. Ennyi időbe került, mire sikerült egy készüléket kicsempészni az országból. A táblagép a  hackereknek rendezett Chaos Communication Congress konferencián került bemutatásra. Irigykedtek!

Tanaka
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések