Negyven éve testvérváros Szolnok és a japán Juza

Szolnok és a japán Juza város kapcsolata idén negyvenéves. A Szolnoki Szimfonikusok és japán vendégművészek koncertje volt az ezt ünneplő rendezvénysorozat nyitánya.  

A japán Juza és Szolnok baráti kapcsolata 1983-ra nyúlik vissza; a szolnoki Tisza Táncegyüttes abban az évben turnézott a Felkelő Nap Országában. Juza akkori polgármestere, Onodera Kiichiro kezdeményezte a két város közti együttműködést.

A napokban, negyven évvel később, díszes ünnepség zajlott a szolnoki városházán. Felszólalt Otaka Masato nagykövet, Tokita Hiroki, Juza polgármestere, valamint magyar részről dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő és dr. Pataki Mihály, a Jászkun-Japán Baráti Társaság alelnöke. Megemlékeztek a két ország kapcsolatának kezdetéről, és kegyelettel szóltak az október 29-én, nyolcvan esztendős korában elhunyt Kovács Mihályról, „Misi-szanról”, a két város  kapcsolatát kezdeményezte. Ő volt az együttműködés motorja, Szolnok Díszpolgára, aki elnyerte a japán kormány „Felkelő Nap Rendje Arany és Ezüst Sugarakkal” című díját. „Misi-szan”, a Jászkun-Japán Baráti Egyesület elnöke egyben a Tisza Táncegyüttes örökös tiszteletbeli tagja is.

Az ünnepségen – melyen Sipos László, a Jászkun-Japán Baráti Társaság másik elnöke tolmácsolt – fellépett Szabady Ildikó fuvolaművész, Magyar Fanni és Sipos Balázs, a Tisza Táncegyüttes táncosai és Balázs Péter, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar klarinétművésze. Ezt követően emléklapokat és ajándékokat adtak át egymásnak a felek.

                                       Együtt a magyar és a japán zenészek

 

Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések