Lesz Kína-Japán háború?

A megkérdezett kínaiak 53%-a szerint 5-6 éven belül háború lesz, míg erre a japánoknak csak 29%-a számít.

A Genron és a China Daily közös közvélemény kutatása szerint a kínaiak 53%-a arra számít, hogy a következő 5-6 éven belül hazája háborúba keveredik Japánnal. Ugyanakkor a megkérdezett japánoknak csak 29%-a számít erre.

A két ország szomszédi viszonyának romlása 2012-ben következett be azzal, hogy a japán kormány magántulajdonból megvásárolta a déltengeri határain belüli Szenkaku szigetek három tagját. E szigetekre Kína azóta hangoztatja tulajdonjogát, amióta kiderült, hogy a térségben nagy mennyiségű olajat és földgázt rejt a tenger. Japán vélemények szerint Kína a szigetvita nélkül is talált volna okot a konfliktusra, hogy katonai erejét és ázsiai vezető szerepét fitogtassa.

A megkérdezett kínaiak 86,8%-a nyilatkozott elítélően a japánokról, míg azok 90%-a volt rossz véleménnyel a kínaiakról.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

Egymást hibáztatja Japán és Kína a közel repülő gépek ügyében

Mint előzőleg írtuk, Tokió tiltakozott Pekingnél a felderítő gépeiket veszélyesen megközelítő kínai vadászgépek ügyében. Véleménye szerint az eset, a kínai fél hibájából akár légi balesettel is végződhetett volna. Kína szerint viszont éppen Japán viselkedett veszélyesen, hiszen olyan területre repült, ahol az oroszokkal együtt hadgyakorlatot tartottak, melyről előzetesen értesítették Japánt, sőt a térségben repülési tilalmat rendeltek el.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések