Lezárult a szaringázos szekta utolsó pere

 Lezárult a szaringázos szekta utolsó pere

16 év után a japán igazságszolgáltatás lezárta az Aum Sinrikjo nevű szekta utolsó perét. Az Aszahara vezette gyilkos szekta 1995-ben a tokiói metróban az általuk előállított szaringázzal 13 utas halálát és 5500 sebesülését okozták.

 

16 év után a napokban véget ért az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság Vallása) nevű gyilkos szekta ellen indított igazságügyi eljárás. Utolsó mozzanataként a legfelsőbb bíróság elutasította az 51 éves Endó Széicsi fellebbezését. Endót a bíróság – immár jogerősen – halálra ítélte, mert segédkezett a 13 személy halálát és 5500 fő különbözős súlyosságú egészségkárosodását okozó szaringáz előállításában. A gázt a szekta egy nagyobb támadás főpróbájaként vetette be 1995-ben a tokiói metróban. Ugyanezt a gázt használták előző évben előpróbaként Macumoto városban. Ez az akciójuk nyolc halálos áldozatot követelt.

Közelebbi tervük volt a japán parlament épületében tartózkodók elpusztítása egy szaringázzal töltött távirányításos kis helikopter által. Telephelyükön a rendőrség annyi mérgesgáz előállításhoz elegendő alapanyagot talált, amely elegendő lett volna a föld teljes élővilága többszörösének kiirtásához.

Az Aum Sinrikjo szekta 189 tagja ellen indított perekben 13 személyt – immár jogerősen – halálbüntetésre ítéltek, de egyikük ítéletét sem hajtották végre. Ebben közrejátszhatott az aggodalom is, hogy a ma is működő szekta tagjai a kivégzésre megtorlással, terrorcselekményekkel válaszolhatnak. Arra is volt már példa, hogy az igazságügy miniszter kijelentette, az ő hivatali ideje alatt egyetlen kivégzést sem fognak végrehajtani.

A szektavezért, Aszahara Sókót (valódi nevén Macumoto Csizuót) 2004 februárjában ítélték halálra. Nem csak a szaringázos támadásért, de más gyilkosságokért és súlyos bűnökért is. A bíróság 2008-ban elutasította ügyvédei perújrafelvételi kérelmét, mondván, a szektavezér nem szenved mentális betegségben, tudatában volt az elkövetett szörnyűségeknek. Parancsára a szektán belül elharapózott az erőszak, lincselés történtek, de az is előfordult, hogy a két tagnak egymással kellet megküzdenie életre-halálra.

A jelenleg Aleph néven működő szektának Japánban 1500 követője van, Oroszországban 200.

 

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések