Növekvő japán igény a tokiói olimpiára

Olimpia

Egyre több japán szeretné, hogy Tokióban rendezzék meg a 2020-as olimpiát. A NOB jövő szeptemberben választ Tokió, Isztambul és Madrid közül.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) májusi felmérése szerint a japánok 47%-a szeretné, ha Tokióban rendeznék meg a 2020-as olipiai játékokat. A japán rendezés mellett kiállók aránya mostanra 67%-ra emelkedett.

Milyen érvek szólnak a japán rendezés mellett?

Elsősorban az, hogy a Szigetország elképesztő gazdasági felemelkedését a tokiói olimpiának köszönheti. A második rendezést támogatók nyilvánvalóan a „csoda” újraszületésében reménykednek, ami nagyon jól jönne a természeti katasztrófa óta álságban szenvedő gazdaságnak.

Közrejátszhat az a tény is, hogy az Ázsia vezető hatalmi pozícióját Kína a pekingi olimpia rendezésével hódította el Japántól. A hatalomátvétel hosszú folyamatában a világot lenyűgöző kínai erő volt az utolsó csepp a pohárban, amire Tokió 2020-ban szeretne revansot venni.

Fűtheti a japánokat a londoni siker is, hiszen sportolóik rekord mennyiségű, 38 éremmel térhattek haza (7 arany, 14 ezüst, 17 bronz).

A NOM jövő én szeptemberében dönti el, hogy a három pályázó, Tokió, Iszatambul és Mardid közül melyik stadionjában lobbanhat fel az olimpiai láng 2020-ban.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések