Önvezető autók hódíthatják meg Japán útjait

Az idei év harmadik negyedévétől megvásárolhatók lesznek a Lexus Ls típusú autonóm autói. Az önvezető járművek piacán úttörőnek számító Lexusnak mostanra sikerült olyan autókat megalkotnia, melyek gond nélkül képesek felhajtani a sztrádára, valamint előzésre és besorolásra is képesek.

A Lexus (Toyota) járművei a tokiói olimpián debütálnak majd, ahogy arra a korábbi bejelentések alapján számítani is lehetett. A csúcsautók későbbi sorsát viszont mind eddig homály fedte. Az autók és a technika szerelmesei feltehetőleg örömmel fogadták a hírt, hogy az autonóm járművek az olimpiai játékokat követően is maradnak Japán országútjain.

A Lexus LS terveit már 2017-ben papírra vetették. Az akkori tesztautó az LS+ Concept nevet kapta és teljes mértékben azokkal a tulajdonságokkal és funkciókkal rendelkezett, amivel a 2020-as LS. Az autó kvalitásait a Csunicsi Simbun napilap szellőztette meg és értesüléseik szerint az autó olyan alap feladatokat lesz képes elvégezni, mint az autópályára való felhajtás (gyorsítás és besorolás), oldaltartás (középvonalak követése valamint a követési távolságok betartása) amit a 360 fokos lézeres radarjának köszönhet, illetve az autópályáról is képes lesz lehajtani. Az új Lexus LS az önvezetés 2. szintjén áll, így elengedhetetlen, hogy a sofőr vezetés közben mindvégig a kormányon tartsa a kezét és szükség esetén kisegítse az autót.

De mit jelent a 2. szint?

A szakemberek 5 szintet különböztetnek meg az autonóm járművek esetében. A Lexus autói a 2. szintet képviselik. Ez a fent leírtakon kívül azt jelenti, hogy az alap funkciókat önállóan is ellátja az autó, viszont a bonyolultabb közlekedési helyzeteket már nem tudja egymaga megoldani. Váratlan helyzetek már pedig addig lesznek, míg lesz olyan autó az utakon, melyet ember vezet.

Forrás: lexus.com

A szintek között jelentős az eltérés. A Toyota-csoport fejlett technológiai kutatócsoportjának vezetője, Dr. James Kuffner mesélt az eddigi legmagasabb szintről, a négyesről (melyből szintén található lesz néhány darab az utakon) Elmondása szerint a 4. szint már alapjaiban megfelel az emberi várakozásoknak, azaz teljesen önállóan képes közlekedni, tájékozódni és döntést hozni az utakon. Ellenben felhívja a figyelmet, hogy ezeknek a kritériumoknak továbbra is csak könnyített pályán képes megfelelni és óriási a különbség a „megrendezett pálya” (csökkentett forgalom és sebesség, jó látási viszonyok) és a valódi környezet között. Utóbbira az 5-s szint lehet majd képes, ami feltehetőleg majd csak a távoli jövőben lesz elérhető. Dr. Kuffner megjegyezte, hogy az 5. szinttől ők is és mások is távol járnak még.

Ezen tények ismeretében fókuszáljunk egyenlőre a Lexus 2-es szintű önvezető autójára, ami feltehetőleg nagy sikert arat majd az ötkarikás játékok alkalmával.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések