Riport Harsányi László mesterrel‏

Goju – Ryu karate tábor Gyomaendrődön
Sok évre visszamenő hagyomány az, hogy a magyar Goju – Ryu Karate – Do Szövetség tagjai Gyomaendrődön tartják a gyerek és a nemzetközi nyári edzőtáborukat. Mint minden évben, a tábor vezetője sensei Harsányi László a szövetség elnöke. Az is a hagyomány része, hogy az igényes szakmai munkán kívül a jó hangulat és a harcművészti mentalitás is jellemzi a tábort.

– Milyen országokból vettek részt a táborban és kik tartották az edzéseket?
A magyar karatésokon kívül Németországból, Szlovákiából és Ukrajnából vettek részt a táborban. Az edzéseket a Japán Nana Shimizu sensei, Alekszej Konovalov sensei, aki az ukrán válogatott edzője, valamint jómagam és rangidős tanítványaim tartották. Két csoportban folyt a munka, nyolcvan fővel. A barna és a fekete öves résztvevők külön csoportban és tematika alapján edzettek. Velünk párhozamosan a Dynamic KSE tagjai Fischer Mihály sensei vezetésével szintén edzőtáborozott. a nemzetközi tábort megelőzte egy gyermektábor, ami szintén sikeresen lezajlott. Tábori programokkal, „kevés kihon, és kevés bunkai” jól érezték magukat a résztvevők! A tábor végén öten vizsgáztak dan fokozatokra, sikeresen. A DAN vizsgán részt vett felkérésemre Nana Shimizu sensei és Miskolczi Attila sensei is, aki a Magyar Karate Szakszövetségben alelnök és a Dan Vizsga Bizottság elnöke.

– Mennyire volt megelégedve a táborban résztvevők munkájával?
Maximálisan meg voltam elégedve. Mindenki odatette magát, a DAN vizsgázók pedig éjt nappallá téve „húztak”. Előtte is és a tábor alatt is nagyon komolyan készültek a vizsgára, ugyanis ez volt az első olyan vizsga, ami csak előttünk zajlott. Eddig mindig Ogawa Shihan, illetve a külföldi mesterek előtt vizsgáztak, most történt az első önálló DAN vizsga. Miskolczi Attila mesterrel és Nana senseiel most vizsgáztattunk először, nem tudták, hogy mik az elvárásaink a vizsga kapcsán, így mindenki, a szabad idejében is edzett, például gyakorolta a formagyakorlat értelmezést, a bunkai-t. Igyekeztünk a „legrosszabbra” felkészülni, így mindenki gyakorolt a szabad idejébe is.
-Milyen fontos feladatok előtt áll a Magyar Goju-Ryu Karate-do szövetség?
Szeptemberben lesz a stílus, a Goju-Ryu Európa Bajnokság, azon indul egy válogatott csapat Fischer Mihály sensei vezetésével. Németországban rendezi, remélem, jó pár érmet hoznak haza a versenyzők. November 15-én szeretnénk a WKF karate diákolimpiát sikeresen megrendezni, s versenyzőink helytállásában is reménykedünk. November 21-23 közt fontos szemináriumot tartunk. Júniusban két hétig kint voltunk Okinawán, edzettünk és felvettük a kapcsolatot Yoshio Kuba 10. danos sensei-el, akit meghívtam Magyarországra. Ez lesz az első európai útja, most látja először a tanítványainkat, Ők is most találkoznak vele először, ez is egy kihívás a számunkra. A sensei 67 éves, az Okinawai Karate szövetség egyik vezetője, a legfiatalabb 10.danos mester. Az Okinawai tradicionális Karate Szövetségtől kapta meg a X. DAN-t az elmúlt évben, a 67. születésnapján. Két hétig edzettem Nála, az Ő szervezetéhez csatlakoztunk.

Gregor László
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések