Tokió 2020: tagadja a korrupciós vádakat az olimpiai bizottság elnöke

A Franciaországban vád alá helyezett Takeda Cunekazu, a Japán olimpiai Bizottság elnöke tagadja, hogy bármilyen törvénytelenséget követett volna el a 2020-as nyári olimpia odaítélését megelőzően.

A sportvezető kedden sajtótájékoztatón reagált az ellene folyó nyomozásra, amely múlt pénteken került nyilvánosságra. Hangsúlyozta, hogy a francia ügyészség kifogásolta kifizetések legálisak voltak a szingapúri Black Tidings tanácsadó irodának.

„Két szerződés volt a tokiói pályázati bizottság és a szingapúri cég között, ám azok az ilyenkor szokásos folyamatok végén születtek meg, és úgy is lettek elfogadva” – mondta Takeda Cunekazu, miután elnézést kért a japán emberektől és a jövő évi tokiói olimpia szervezésében érintettektől az aggasztó hírekért. – „Én voltam ebben a folyamatban az utolsó ember, aki engedélyezte a megállapodásokat, előttem többen megtették már ezt korábban.”

Az elnök hozzátette, hogy a szerződések lobbitevékenységre és információgyűjtésre vonatkoztak, a díjazás pedig az ilyen munkákért járó szokásos összegnek megfelelő volt. A 71 éves sportvezető emlékeztetett arra is, hogy 2016-ban egy független bizottság már vizsgálta a szerződéseket, és minden rendben talált.

„Teljes mértékben együtt fogok működni a francia hatóságokkal, mindent megteszek, hogy bizonyítsam ártatlanságomat” – ígérte Takeda.

A vádemelés hírét múlt pénteken a Le Monde című lap írta meg először, majd a francia gazdasági ügyészség megerősítette azt, jelezve, hogy hivatalosan tavaly december 10-én indították el az ügyet. A gyanú szerint Takeda Cunekazu 2013-ban megvesztegetés szándékával utalt több mint kétmillió dollárt a Black Tidingsnak, azért, hogy bebiztosítsa a tokiói pályázat sikerét.

Japánban még 2016-ban vizsgálatot indítottak ennek kapcsán, majd a hivatalos szervek közölték, a kifizetés legális tanácsadói díj volt, és a Japán Olimpiai Bizottság is jelezte, hogy vizsgáló bizottsága szerint jogszerű volt az utalás. A 71 éves sportvezetőt a francia hatóságok kérésére japán ügyészek 2017-ben kihallgatták, a múlt hónapban pedig egy francia bíró előtt tett vallomást.

Takeda, aki díjugratásban szerepelt az 1972-es és 1976-os olimpián, 2001 óta vezeti a Japán Olimpiai Bizottságot, s hosszú évek óta tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.


Az 1964-ben megrendezett első tokiói olimpia Japán számára hatalmas gazdasági fellendülést eredményezett. A gazdaság hasonló felívelését várja a japán közvélemény a jövő évben megrendezendő olimpiai játékoktól. A 2020-as tokiói olimpia előkészítését azonban kellemetlen sötét felhők övezik. Ezek egyike a mostani eset is, mely aggodalommal tölti el a reménykedő japánokat.

MTI-Inter JApán Magazin

Ajánlott bejegyzések