Tokió Olimpia 2020 – A karantén alatti edzések engedélyezése is egy lehetőség

  A szervezőbizottság elnöke szerint elképzelhető, hogy lesznek sportolók, akiknek karanténba kell vonulniuk a tokiói olimpia helyszínén, de számukra is engedélyeznék az edzéseket a jövő nyárra halasztott tokiói nyári játékokat megelőzően.

 A koronavírus-járvány miatt a szervezők a japán kormánnyal és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal együttműködve a biztonsági intézkedéscsomag kialakításán dolgoznak, amely decemberre ölthet végleges formát.

Az illetékesek nyilvánosságra hozták az előzetes elképzeléseket, melyek szerint a sportolókra kötelező tesztelés vár majd az országba lépés és az onnan távozás előtt is, emellett utazási korlátozásokat rendelnének el számukra Japánon belül, de karanténra nem köteleznék őket.

 Muto Tosiro, a szervezőbizottság vezetője viszont – az insidethegames.biz cikke szerint – felvetette, hogy a karantén sem kizárt, de ilyen esetben a versenyzők engedményeket kaphatnának és lehetőségük lenne a tréningezésre. Álláspontját azzal indokolta, hogy a világ országaiban eltérő a járványhelyzet és a tesztelések sem egységesek.
„Országonként változó, hogy milyen a tesztek megbízhatósága. Egyáltalán nem biztos, hogy mindenhol ugyanolyan az ellenőrzések hatékonysága” – mondta Muto.

 A NOB, a japán kormány és a szervezők között folyamatos az egyeztetés. Szerdán a szigetország miniszterelnöke telefonon beszélt Thomas Bachhal, aki bekapcsolódik a koordinációs bizottság online ülésébe és az olimpia lehetséges lebonyolításának lehetséges forgatókönyvéről egyeztetnek majd.
Az idény nyárról jövőre halasztott játékokat 2021. július 23. és augusztus 8. között bonyolítják le.

Forrás: MTI

Ajánlott bejegyzések