Újabb amerikai katonákat tartóztattak le Japánban

Három amerikai katonát tartóztattak le Japánban. Az Szigetországban állomásozó amerikai hadsereg tagjai a parancsnokságuk által kihirdetett kijárási tilalmat megsértve ismét törvénysértést követtek el.

Az USS George Washington repülőgéphordozó-anyahajó 23 éve tengerészgyalogosa a hírek szerint részegen és meztelenül tért be egy jokohamai bárba, ahol ráadásul nyilvános vizelésen kapták. A japán rendőrség közszeméremsértés miatt indított ellene eljárást.

Okinaván egyik bajtársát közlekedési balesetnél vették őrizetbe, amit állítólag ittasan okozott. Egy másikat pedig azért, mert – szintén ittasan – bemászott az amerikaiak távozását sürgető okinavai földbirtokosok székházába.

A japán-amerikai viszonyokat rontó incidensekre a legrosszabb időkben került sor, mivel az egyre erősödő Kína-Japán konfliktus miatt bármikor szükség lehet az amerikai hadsereg segítségére.
H-guchi
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

http://interjapanmagazin.com/birtokhaboritas-es-testi-sertes-a-vad-egy-amerikai-katona-ellen-okinavan/

Birtokháborítás és testi sértés a vád egy amerikai katona ellen Okinaván

Japán legdélebbi megyéjében, Okinaván birtokháborítással és testi sértéssel gyanúsítanak egy amerikai katonát. A japán külügyminisztérium behívatta az USA nagykövetét és tiltakozását fejezte ki.

Alig nyugodtak meg a kedélyek az után, hogy két amerikai tengerészgyalogos polgári lakosokon nemi erőszakot követett el, máris újabb incidens borzolja az okinavaiak idegeit. Egy 24 éves katona részegen a tűzlépcsőn keresztül bemászott egy japán lakásba, ott megütött egy 13 éves fiút, összetört egy tv-készüléket, majd kiugrott az ablakon. Történt mindez annak ellenére, hogy a múltkori kínos eset miatt az amerikai támaszpont parancsnokság éjszakára kijárási tilalmat rendelt el katonái számára. A renitens katona az esés következtében megsérült, jelenleg kórházban ápolják.

A japán külügyminisztérium berendelte az Egyesült Államok nagykövetét, és tiltakozását fejezte ki. A történteket Noda miniszterelnök és Gemba külügyminiszter is elítélte.

A Japánban állomásozó 47 ezer fős amerikai erők fele tartózkodik Okinaván. A helyi lakosság százezres megmozdulásokon fejezte ki nemtetszését nem csak a katonák erőszakos viselkedése miatt, de a harci repülőgépek és helikopterek állandó zaja miatt is.
H-guchi
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések