3000 éve történt az ismert legkorábbi cápatámadás

Végre kiderült, mibe halhatott meg egy 3000 éves csontváz gazdája.

Kutatók évek óta próbálták megfejteni, mibe halhatott meg 3000 évvel ezelőtt az ember, akinek maradványain 790 szúrt sebet találtak. A csontvázat a Japánnál található Szeto-beltenger közelében találták meg, valamikor i. e. 1370 és i. e. 1010 között halhatott meg.

A Sky azt írja, hogy egy oxfordi kutatók által vezetett csapat megfejthette a No 24 néven ismertté vált személy halálának okát: egy őskori cápatámadás áldozata lehet.

Először nem tudták hova tenni a nyomokat. A rengeteg sérülés ellenére temetőben volt eltemetve, így végül kizárták, hogy emberek okozták volna, ahogy azt is, hogy szárazföldi állatok végeztek volna vele.

A legtöbb sérülés No 24 karjain, lábain és mellkasán látható. Egyértelmű, hogy védekezni próbált, tehát életben volt, mikor a cápa megtámadta. Ahhoz, hogy ezt kiderítsék, floridai cápakutatók segítségét kérték.

A támadásban elveszíthette a bal karját és a jobb lábát, a bal lábát pedig akkor helyezhették a mellkasára, amikor eltemették. Lehet, hogy azért tudták hamar visszaszerezni a testét, mert valószínűleg nem egyedül halászott.

A szakértők szerint a fognyomok jellege és eloszlása alapján No 24-et egy tigris- vagy egy fehér cápa támadhatta meg.

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések