Hírek a márciusi menetrendváltásról

Új menetrend

Japánban minden hónapban megjelenik az országos vasúti menetrend, többféle kiadásaban, változatos tartalommal, szerkesztésben és formában. De mégiscsak vannak jeletősebb, amolyan „igazi” menetrendváltások is: általában negyedévenként. Az államvasút utódvállalatai december közepén jelentették be, hogy mire készüljenek utasaik a tavasztól.

A legrosszabb hírrel kezdjük mindjárt: megint megszűnik néhány éjszakai vonat, most éppen a Tokióból (Ueno pályaudvarról) a hegyeken át a fősziget túloldalára induló Hokuriku és Noto expressz. A különleges szubkultúrájú Noto félsziget elérhetősége tehát tovább nehezedik: eddig csak a saját kis helyiérdekű vasútjától kellett elbúcsúznia, 3 szakaszban, most már éjszakai vonat se indul oda Tokióból. A fejlődést csak a pár év múlva megnyíló shinkansen hozhatja el, ezért sokan értetlenkednek, hogy miért nem bírta ki addig a noto expressz. Megszűnésével alig marad olyan vonat, ami Tokiót éjjel hagyja el, és normál tarifával igénybevehető lenne. Ez különösen rossz hír a vasútbarátoknak.

Tokió városi-elővárosi forgalom:

Új, fontos állomás nyílik Dél-Nyugat Tokióban, a Yokosuka vonalon, így itt át lehet majd szállni (kis séta után) a Nanbu vonalra, és a Tokyu magánvasútra. A Nanbu vonalon (mely egy harántirányú vonal Kawasaki és Nyugat-Tokió között) lesz egy új vonat a reggeli csúcsban, az eggyel kijjebb eső gyűrűn, a Yokohama-Hachioji közötti vonalon pedig gyorsított vonatok is fognak járni óránként. Az ennek kvázi folytatásaként, Tokiót északról teljesen megkerülő, egykor teherforgalom céljára épült körvasúton, a Musashino vonalon is sűrítik a vonatokat, azokat, melyek csigavonalban végüli bekanyarodnak Tokió főpályaudvarára.

A Keihin-Tohoku vonalon befejezik alig 15 éves pályafutásukat a JR East első saját maga által, sorozatban gyártott könnyű elővárosi motorvonatai, az E209-esek.

Helyüket az E233-as, a továbbfejlesztett sorozat veszi át. A következő vonal, melynek jelenlegi szerelvényeit E233-asra cserélik, a Keiyo vonal lesz, és ezzel belső Tokió teljes JR hálózatán a saját gyártású E200-as sorozat fog futni.

A Sanazami expresszeket ritkítják, a gyenge kihasználtság miatt. Viszont régóta áhított jó hír, hogy több vonalon kitolják az esti üzemzárást (Keihin-Tohoku, Sobu-Rapid, Nambu, illetve hétvégén a Saikyo is)

Shinkansen hírek:

A Tokaido Shinkansenen a Nozomi vonatok N700-as szerelvényből lesznek kiállítva, menetidejük csökken. Az 500-as sorozatú szerelvények pedig, amelyek mindig is a prémium kategóriának számítottak, ezért csak a Nozomi vonatokba osztották be őket, most már csak a lassabb vonatokat fogják végezni.

A Sanyo Shinkansenen, annak is elsősorban az alsó, Hiroshima-Fukuoka közötti szakaszán több Kodama és Hikari vonat megszűnik, illetve lekorlátozódik, Nozomiból viszont több lesz – de nem annyival.

A Joetsu Shinkansen vonalán Echigo-Yuzawa és Niigata között csökken a menetidő 3 perccel, a digitális automatikus irányítás (ATC) üzembehelyezésével.

Reptéri vonatok:

A Naritai reptér és Tokió között többnyire félóránként (de néha csak óránként) közlekedő Narita expresszeket sűrítik, és amelyiket lehet, továbbvezetik Tokió túloldalára. Tokyo állomáson a csatlás rendszeres lesz. Új szerelvények is megjelennek, és minden arra járó vonat megáll Shibuya állomáson (ennek már nagyon ideje volt, ez mégiscsak egyike a legfontosabb decentrumoknak).

A Kiotót és Ószakát a Kansai reptérrel félóránként összekötő Haruka expressz viszont kihagyja majd Nishi-Kujo állomást (jogosan), és sűrítik is.

Egyéb:

Kansaiban több expresszvonatnak változik a mentrendje, de semmi jelentős. Ami nagyon jó hír: befejeződik végre a Sagano vonal „felemelése” és kétvágányúsítása Kiotó és Sonobe között, emiatt nem csak a mentidő csökken, de a bosszantó késések is remélhetőleg megszűnnek.

Shikoku-n is piszkálják az expresszvonatokat, de lényegi változás nincs.

Kyushu-n pedig két új állomás nyílik.

Hokkaido-n egyelőre úgy tűnik, hogy semmi sem változik, és ez jó, mert ott ha valami történik, az évek óta csak negatív előjelű szokott lenni.

Ács Balázs
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések