Minden kezdet nehéz – de elindult a Hayabusa

Hayabusa

A Tohoku Shinkansen-vonal meghosszabbításának decemberi átadásakor sem volt éppen zavarmentes a forgalom, és ugyanez igaz a Hayabusa expressz bevezetése miatt módosított menetrend életbelépésének napjára is. Ezúttal azonban tényleg az utasok voltak a hunyók.

Rögtön az első vonat indulásakor, Tokió állomáson egy idős bácsi leesett a peronról a vágányokra. Feltehetőleg a fényképezőgépet kattogtató vasútbarátok helyezkedése során sodródott a bácsi a peron szélére, majd onnan a vágányokra. A zuhanás nem volt nagy, kb. 1 méter, és nem okozott nagy fennakadást sem, csupán 7 percet késett meg miatta az első Hayabusa expressz. Kb. ide esett a bácsi:
A problémák ezzel nem értek véget. Már jó 600 kilométerre volt Tokiótól a vonat, amikor egy utas a WC-ben az öblítés gomb helyett a vészmegállítót nyomta meg. Emiatt további 5 perc késést szedett össze a vonat.. Hiába, szokni kell még az E5-ösök kialakítását. (Részletek és képek a vonatról, angol címsorokkal itt: http://www.jreast.co.jp/e5/hayabusa.html)
Természetesen a GranClass nevű legújabb, legelitebb kocsiosztály bevezetését övezi a legnagyobb felhajtás. A Hayabusá-ra egy jegy csupán 500 jennel (mintegy 1000 forinttal) drágább, mint a csupán 10 perccel lassabb Hayate expresszekre, de a GranClass közel 20 ezer forinttal kerül többe. Cserébe ezért széles, kényelmes bőrülések, korlátlan italfogyasztás (alkoholos is) és egyéb szépségek járnak. Az első napra a GranClass jegyeket percek alatt elkapkodták a 30 napos elővétel beindulásakor, aki később kapcsolt, csak internetes aukciókon juthatott hozzá. A helyi média szerint a legmagasabb ár, amit egy ilyen jegyért kifizettek, 385 ezer jen volt, ami kb. 800 ezer forintnak felel meg. (Alapból kb 50. ezer forintba került volna.)

Ács Balázs
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések