Ukrajnai háború – A japán hitelminősítő öt fokozattal rontotta Oroszország besorolását

A JCR japán hitelminősítő  drasztikusan, egyszerre öt fokozattal “B plusz”-ra rontotta Oroszország külföldi és nemzeti valutában fennálló kötelezettségeinek hosszú távú besorolását az eddigi “BBB”-ről. Ahogy a régi, úgy az új besorolás is negatív kilátást kapott.

 A JCR honlapjára felkerült indoklás szerint a minősítést március 1-jén kezdték felülvizsgálni az ukrajnai események, valamint az Egyesült Államok, Japán és az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankciók bevezetéséről szóló döntései kapcsán.

    “A pénzügyi szankciók megnehezítették Oroszország számára a devizafizetések teljesítését, ami növelte az amerikai dollárban jegyzett orosz államkötvények tőke- és kamatai késedelmes fizetésének a valószínűségét” – áll a JCR közleményében. Hozzátették, hogy hatékonyan sikerült befagyasztani az orosz jegybank külföldön, így például az amerikai jegybanknál, vagy az Európai Központi Banknál elhelyezett devizakészleteit, ami megnehezíti a nemzeti valuta védelmét és jelentősen aláássa a rubelbe vetett bizalmat. Emellett a hazai bankokból történő betétkivonás is felgyorsult, ami bankválságtól való félelmet kelt.

 Ezen felül a pénzügyi szankciók további szigorítása is várható, ami szintén megnehezítheti a március közepétől esedékes devizakötvények kamatfizetését – áll a JCR leminősítésének indoklásában.

Forrás: MTI

Ajánlott bejegyzések