Megérkeztek a Hayabusa-2 által gyűjtött aszteroida-kőzetminták

„Tökéletes állapotban” érkezett meg a japán Hayabusa-2 űrszonda által gyűjtött aszteroida-kőzetmintákat tartalmazó kapszula. A Ryugu aszteroidáról gyűjtött kőzeteket tartalmazó szállítóeszköz – helyi idő szerint – szombat este ért földet a dél-ausztráliai Woomera közelében – számolt be róla a BBC hírportálja.

A Hayabusa-2 aszteroida-kutató űrszondát 2014- ben indították útjára azzal a céllal, hogy mintákat gyűjtsön és hazajuttassa a Földre. 2018-ban közelítette meg a célpontját a Ryugu aszteroidát és a Hayabusa-2 űrszonda több mint egy évet töltött a vizsgálatával, mielőtt visszatért volna a Földre.

 Ahogy megközelítette bolygónkat, 220 ezer kilométeres magasságban a kapszula sikeresen levált az űrszondáról. Ezután az űrszonda új irányt vett: útnak indul egy másik, a Földhöz közeledő, 1998KY26 jelű aszteroidához, amelyet a tervek szerint tíz év múlva ér el.
A misszió Twitter-oldalán jelentették be, hogy megtalálták a kapszulát. A japán Szagamiharában tartott sajtókonferencián Cuda Juicsi projektmenedzser úgy fogalmazott: „a Hayabusa-2 hazatért”.

„Megtaláltuk a kincsesládát. A kapszulakollekció tökéletes” – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a dobozon nem találtak sérülést.
Felvételek készültek arról, hogy egy vakító tűzgolyó hasít át az égen az ausztráliai Coober Pedy város fölött.
A másodpercenként 11 kilométeres sebességgel száguldó eszköz a talajtól 10 ezer méterre nyitotta ki ejtőernyőit. A kapszula ezután fényjeleket kezdett kibocsátani, hogy helyzetét közölje.
Végül a Woomera település melletti hatalmas katonai területen ért földet. A japán kutatók helikopterrel indultak a keresésére, de csak napfelkelte után tudták azonosítani a pontos helyét. A keresőcsapat a homokos talajon, az ejtőernyő alatt találta meg a kapszulát.

Ezután a 16 kilogrammos kapszulát Japánba szállítják, ahol a JAXA japán űrügynökség különleges termében tárolják és elemzik a tartalmát.
Az óriási érdeklődéssel várt kapszula kétféle talajmintát szállított: egy olyat, amely a Ryugu aszteroida felszínéről származik és egy másikat, amelyet az aszteroida felszíne alól vett. A kutatókat elsősorban ez utóbbiak érdeklik, mert ezeket nem érték az űrből érkező sugárzás és egyéb környezeti tényezők hatásai.
Josikava Makoto, a Hayabusa-2 misszió egy másik projektvezetője elmondta, hogy a tudósokat elsősorban a 4,6 milliárd éves talajmintában lévő szerves anyagok elemzése hozza lázba.

MTI korrigálva

Ajánlott bejegyzések