„Ez a mi kiáltásunk. Ez a mi imánk. Legyen béke a Földön!”

A Hiroshimai Békeparkban áll egy emlékmű, egy kislányt ábrázol, aki darumadarat tart a feje fölé. Azon található ez a felirat: „Ez a mi kiáltásunk. Ez a mi imánk. Legyen béke a Földön!” A szobrot Sadako Sasaki és minden olyan gyermek emlékére állították, akik az atomtámadás áldozatai lettek. 1945. augusztus 6-án az amerikai haderő Enola Gay nevű bombázója Hiroshima fölé repült és ledobta az első atombombát a városra. A bomba a földel tette egyenlővé a várost és közel 70 ezer ember halt meg azonnal a robbanáskor. A következő hónapokban ugyan ennyien vesztették életüket, égési sérüléseik vagy a sugárfertőzés miatt.

Sadako mindössze 2 éves volt akkor és a sugárzás jelei csak 10 évvel később mutatkoztak meg. Az orvosok leukémiát állapítottak meg nála, 1955 februárjában került kórházba. A fiatal lánynak azt mondták, hogy legjobb esetben is 1 éve van hátra. Éppen elkezdődő életéből talán 1 év maradt….

Augusztusban Sadako legjobb barátnője, Chizuku Hamamoto meglátogatta őt és egy aranyszínű, négyzet alakú papírból darumadarat hajtogatott neki.  Egy régi japán legenda szerint, ha valaki ezer origami darumadarat hajt, akkor teljesül egy kívánsága. Így hát a lány szorgosan hajtogatott vágya beteljesüléséért, hogy újra egészséges legyen. Teltek a napok és már nem csak maga miatt hajtogatta a papírmadarakat, hanem azért a sok ezer gyermekért, akik szenvednek, azért dolgozott, hogy vége legyen minden háborúnak és végre béke legyen a Földön!

Az elbeszélések szerint Sadako Sasaki haláláig 664 darab papírmadarat hajtogatott, a hiányzó darabokat a barátai készítették el és a lány sírjában helyezték el. Halála után felmerült egy szobor elkészítésének ötlete, mellyel emléket szerettek volna állítani a kitartó fiatal lánynak és minden gyermeknek, akik az atomtámadás áldozatai lettek.

A szobor elkészítéséhez több, mint 3000 iskolából érkezett felajánlás, így az elkészült emlékművet végül 1958-ban avatták fel.

Sadako Sasaki élete nagyon sok gyermeket és felnőttet inspirált, dalok, novellák dolgozzák fel a történetét. A mai napig több ezren hajtogatnak papírmadarat és küldik el a szoborhoz, évente 9 tonnányi darumadár érkezik Hiroshimába.

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések