Fudzsimoto Szú: az építészetben is fontos kapcsolatot teremteni a természettel

Nem önmagukban az okos technológiák, hanem azok okos használata teheti jobbá az életet a jövő városaiban – állapították meg a Brain Bar jövőfesztivál Hogyan tervezhetünk élhető városokat a jövő számára? című panelbeszélgetésének résztvevői, akik közül Fudzsimoto Szú japán sztárépítész kiemelte: fontos minél szorosabb kapcsolatot teremteni a mesterséges technológiák és az ökosztisztéma között.

A Millenáris parkban zajló kétnapos fesztiválon a jövő okosvárosairól tartott panelbeszélgetésen Lasma Ivaska, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) innovációs igazgatója; Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, valamint Roman Sysel, a Bolt mobilitási platform regionális menedzsere vettek részt, míg Fudzsimoto Szú japán sztárépítész, a Magyar Zene Háza tervezője Tokióból csatlakozott az eszmecseréhez.
Fudzsimoto Szú a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Házáról szólva elmondta: befejezéséhez közeledik a projekt, így már jól érzékelhető, hogy a Városliget közepén álló épület szinte eltűnik a fák között. Az építész kiemelte a ház különleges, „lebegő” tetőszerkezetét és az üvegfalú, földszinti koncerttermet, amely szintén a természetközeliség érzetét adja.
Fudzsimoto Szú felidézte, hogy Japán legészakibb szigetén, Hokkaidón született és nőtt fel, természetközeli környezetben, ezért diákként Tokióba kerülve először nehéz volt megszoknia az ottani „mesterséges rendetlenséget”.

Szakmájáról szólva Fudzsimoto Szú emlékeztetett arra, hogy az építészet igen ősi technológiákon alapszik. Ám akár régi, akár új technológiákat használ is az építész, a legfontosabb a felelősség, a cél ugyanis mindig az emberek életének jobbá tétele kell legyen – figyelmeztetett.

 

A világ legismertebb építészei között szereplő szakember kiemelte, hogy a természet, az ökoszisztéma is egy „okos rendszer”, amely folyamatosan reagál a kihívásokra. Ezért is fontos szorosabb kapcsolatot teremteni a természet és a mesterséges környezet között.

MTI korrigálva

Ajánlott bejegyzések